Friday, September 19, 2014

Staff workshop with Marcel Wagner from ADRA Austria. From problem tree to solution tree!


Gluten!


Moda më e fundit e dietave lidhet me eleminimin e glutenit. Shihni etiketat tek domatet dhe uji me shishe: PA GLUTEN sikur kjo të jetë një shenjë që tregon që ky produkt është më i mirë se i konkurentëve.
E vërteta 1. Domatet dhe uji nuk kanë gluten- kështu ka qenë gjithmonë.
E vërteta 2. Jo gjithmonë kur kemi probleme me zorrët themi që shkaktohet nga gluteni.
Për dekada me radhë njerëzit kanë patur njohuri për intolerancën ndaj glukozës. Disa njerëz (më pak se 10 % Kaukazian dhe 75% grupet e tjera) kanë mungesë të enzimës që shpërbën laktozën ose sheqerin e qumështit në pjesën e sipërme të zorrëve të holla. Duke u transportuar përgjatë traktit gastro-intestinal molekulat në mënyrë osmolitike mbledhin ujin në zorrë dhe fermentohen nga bakterie fermentuese. Uji dhe gazi i hidrogjenit shkaktojnë fryrje në zorrë duke pasuar me enjtje, dhimbje dhe shqetësim, irritim të zorrëve dhe disfunksion duke përfunduar në diarre ose konstipacion. (Kjo nuk është “alergji nga qumështi” – që ndodh si reaksion ndaj proteinave të qumështit).
Më pak e zakonshme është mungesa e enzimës që shpërbën galaktozën në laktozë tek disa njerëz. Simptomat: Mbajtje të ujit dhe fermentim nga bakteriet që rezultojnë me prodhim të gazit hidrogjen që fryn zorrët dhe i irriton ato, duke shkaktuar fryrje, enjtje, dhimbje, shqetësim dhe disfunksion duke kaluar ne diarre ose konstipacion.
Vetëm pak njerëz nuk mund të absorbojnë fruktozën si gjithë të tjerët. Rezultati: mbajtje uji, fermentim gazesh nga bakteriet – fryrje, enjtje dhe dhimbje, konstipacion dhe\ose diarre.
Tani konsioderoni FODMAP – fermentim, oligo, di, mono dhe poli saharidet. Më të rrezikshmet e këtij grupi janë laktoza, fruktoza dhe molekulat zhinxhir shkurtër të fruktozës, galaktoza dhe molekulat zinxhir shkurtër të saj dhe ëmbëlsirat artificiale. Të gjitha këto absorbohen pak nga shumë njerëz por janë pak të tolerueshme nga më pak se 10% e popullsisë. Rezultati: mbajtje uji, fermentim gazesh nga bakteriet fermentuese – fryrje, enjtje, dhimbje, konstipacion ose\dhe diarre.
Disa njerëz janë intolerant ndaj glutenit të grurit si rezultat i një sëmundje autoimune. Këto individë reagojnë ndaj gliadinës si proteinë e grurit. Simptomat janë të njejta me ato të thëna më sipër por shumë më serioze dhe që zgjasin shumë. Më pak se 10% e njerëzve janë intolerantë ndaj glutenit që gjendet në grurë, thekër dhe elb.
Mësimi 1. Ka disa lloje të intolerancës ndaj ushqimeve por pak njerëz që shfaqin probleme të tilla.
Mësimi 2. Nqs ju nuk i keni këto simptoma mos hiqni dorë nga ushqyerja e shëndetshme dhe nga një shumëllojshmëri produktesh. Mos bleni ushqime te konservuara. Mendoni me kujdes; ushqehuni shëndetshëm. Nqs keni pyetje, pyetni profesionistët e shëndetit dhe merrni informacion. Mos hidhni hipoteza. Zbatoni këshillat. Hiqni kilot e tepërta. Kjo do të reduktojë rriskun për zhvillimin e 17 llojeve të kancerit.
Përdorni më shumë sojën.
Ushqimet me përbërje soje kanë qenë burim i një konfuzioni lidhur me sigurinë e tyre dhe mbi të gjitha fitoestrogjenët. Sot kërkimet tregojnë për sigurinë e tyre tek njerëzit. Ndërkohë që këto molekula janë strukturalisht të ngjashme me estrogjenin ato veprojnë ndryshe tek njerëzit dhe janë më të dobëta. Disa ushqime soje në ditë i bëjnë mirë shëndetit tuaj.
Këshillë pozitive: mundohu të konsumosh një ose dy racione në ditë me përbërje soje për një shëndet të mirë.Mungesa e aktivitetit fizik dhe jo kaloritë duhet të fajësohen për përhapjen e obezitetit.

Kërkuesit në Standford besojnë që ulja e aktivitetit fizik në kohën e lire është shkaktuesi kryesor i perhapjes së obezitetit. Në 20 vitet e fundit mesatarja e marrjes ditore të kalorive ka mbetur e njejtë por inaktiviteti fizik gjatë kohës së lirë është rritur nga 19% në 52% tek gratë dhe nga 11% në 44% tek burrat.

Obeziteti dhe rreziku për 17 lloje kanceresh

Studimet e hershme kanë treguar që obeziteti përbën një factor rrisku pë zhvillimin e kancerit të uterusit, fshikëzës së tëmthit, veshkave. Një studim i ri dhe i gjerë ka treguar atë që ka qenë e panjohur rreth obezitetit dhe kancerit deri më tani. Studime me një shtrirje të gjerë mund të nxjerrin në pah lidhje pozitive midis faktorëve të rriskut dhe zhvillimit të sëmundjeve kancerogjene.
Ky studim i ri përfshin 5.23 milion individë në Clinical Practice Researche Datalink në United Kingdom. Përgjatë periudhës së studimit janë gjetur më shumë se 200.000 raste me kancer. Për të bërë vlerësimin e niveleve të ndryshme të obezitetit u mor parasysh dhe u mbajtën nën kontroll karakteristika si gjinia, gjendja e menopauses, pirja e duhanit, mosha, dhe faktorë të tjerë të njohur si kontribues në zhvillimin e kancerit.
Rrisku për shumë lloje kanceri rritet në mënyrë lineare me rritjen e peshës. Obeziteti është një kontribues madhor në zhvillimin e kancerit të uterusit, fshikëzës të tëmthit, veshkave, mëlçisë dhe zorrës. Obeziteti është një shkak i vogël por sinjifikant në shfaqien e kancerit të ezofagut, stomakut, pankreasit, kancerit të gjirit pas menopauzës, cerviksit, fshikëzës së urines, trurit, tiroideve dhe leuçemisë.

Another screening process about the CVD and it risk factors


Regular cardiovascular screening is important as it helps to detect risk factors in their earliest stage. If you can detect it, you can treat the risk factor with lifestyle changes if appropriate and prevent the development of cardiovascular disease. It is very important to conduct regular screening tests after the age of 20. The frequency of this test will of course depend on your level of risk.

For instance, blood pressure is one of the most important screenings because high blood pressure normally has no symptoms so it can not be detected without being measured. High blood glucose levels put you in a greater danger of developing insulin resistance, pre diabetes and type 2 diabetes. Smoking, physical activity and our diet are very important factors influencing the developing or not of CVD.
However, major risk factors of CVD can be modified, treated or controlled such as tobacco smoke, high blood pressure, physical inactivity, obesity and overweight, diabetes, and high blood cholesterol. Yet, the screening results can serve to individuals as a wake-up call for their conditions; this is why our team is continuing the screenings individuals around Tirana.
 
 

Sitting is the new smoking!